Burkolt Építőipar

Színválasztás szobákba – tippek a megfelelő árnyalat kiválasztásához

Szoba szín ötletek

Szoba szín ötletek

Klasszikus, és minden berendezési stílushoz illik a számtalan fehér árnyalat. Emellett léteznek a gyengéd pasztell színárnyalatok, amelyek diszkrét háttérről gondoskodnak a helyiségben, de hamar unalmassá tudnak válni. Ezzel szemben egy szoba, amely kizárólag erős színekkel van kifestve, hamar agyonnyomhat.
Ami gyakran beválik, az egy kombináció. Kiválasztunk egy intenzív színt, és egy vagy két falat lefestünk vele, a maradékot pedig semleges fehérre festjük, és így egy bizonyos ellenpólust hozunk létre az erős színhez.
A kisebb helyiségekhez világosabb színt válasszunk, mert egy sötét szín optikailag még inkább kicsinyíteni fogja a szobát. Ha mégis szívesen használnánk egy sötét falszínt, egy világos mennyezet ezt a hatást valamicskét ellensúlyozhatja.
Egyes barkácsáruházakban, illetve festékboltokban van arra lehetőség, hogy egy bizonyos színárnyalatot a szükséges mennyiségben kikevertessünk. Ehhez különböző árnyalatokkal rendelkező színkártyákból választhatunk. Ha ezeket a színkártyákat el is lehet vinni, akkor vigyünk magunkkal egy kártyát, amelyen az általunk kiválasztott színárnyalat van. Ennek a kártyának a segítségével aztán könnyebb lesz a helyiség további kialakításához illő lakástextíliákat (pl. függönyöket, ágyneműket, párnahuzatokat) megtalálni. A Trilak és Poli-Farbe festékgyártóknak vannak többnyire ilyen színkártyái, és ha nem akarunk egyedi kevert színt, akkor választhatunk előre kevert falfestéket a színválasztékukból. 
Ezenkívül néhány gyártó úgynevezett színpróbát is kínál. Itt kis árumintákról van szó az eredeti festékekből, amit otthon a színhatás kipróbálására használhatunk. Ehhez a legjobb, ha fogunk egy darabot az eredeti tapétából, vagy még egyszerűbben egy darab papírt vagy kartont (ha közvetlenül a falra akarunk festeni), és ezt száradás után a falhoz tartjuk. Ha ezt az eljárást különböző napszakokban megismételjük, pontosan megítélhetjük a színhatást a különböző fényviszonyoknál.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!